<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=afbouwkrant.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Logo afbouwkrant.nl
Cementdekvloeren
Cementdekvloeren (H. Scholten)

Handmatig werken voor een bijzonder strakke afwerkvloer

"Vloeren moet je netjes en strak afwerken. Tegenwoordig werken mijn collega's veel met vrachtwagens en vlindermachines, maar ik ben iemand van de oude stempel. Ik doe alles handmatig, want op deze wijze kun je uitermate netjes werken en krijg je een mooie, strakke vloer."

Henk Scholten, eigenaar van Scholten Zand-Cement Vloeren, is zzp'er. Hij is gespecialiseerd in afwerkvloeren in de nieuwbouw, met name in (alleenstaande) woningen en grote bungalows. Nadat installaties zoals leidingen en vloerverwarming in de vloer zijn verwerkt, legt Scholten daarover handmatig de zandcement afdekvloer. "Nadat dit is gebeurd, hardt de vloer een dag uit. Daarna breng je de slijtlaag aan met cement en water. Als je er vervolgens met een vloerwisser overheen gaat, krijg je een dun vlies met cement in de toplaag. Die zorgt ervoor dat de vloer aan de bovenkant nét wat harder wordt." Eén ding gaat niet handmatig. De mortel wordt via een automatische vloermachine aangevoerd. Als dit klaar is, kan de vloer verder worden afgewerkt met tegels, pvc of parket.

Vakwerk

"Kwaliteit leveren staat bij mij voorop", benadrukt Scholten. "Al veertig jaar ben ik actief als vloerenlegger, waarvan ruim 25 jaar als zelfstandige. In al die tijd heb ik nog nooit een vloer eruit hoeven halen of moeten repareren. Dat zegt wel iets. Je staat voor je vak. Ik ben dan wel een kleine zelfstandige, maar ik werk al jaren met vaste aannemers. Als je vakwerk aflevert, hoef je nooit achter opdrachten aan te gaan, die komen vanzelf binnen. Mijn zoon Bas zit ook in het vak. Ik ben heel erg trots dat hij verder gaat in Scholten vloeren."

Vloeren zijn meestal 7 à 8 cm dik. Scholten werkt niet met een vlindermachine. "Als je gaat polijsten met een vlindermachine, dan is de kans groot dat die zichtbare walen in de vloer achter laat. Oorzaak hiervan is het gewicht van de machine, daardoor zakt de vloer een heel klein beetje in elkaar. Ligt een vloer er niet strak in, dan heeft de tegelzetter die na jou met de vloer aan de slag gaat er veel meer werk aan. Tegelzetters gebruiken soms tegels met een afmeting van 80x80 of 100x100 cm. Dan wil je echt een strakke, gladde vloer hebben." Uiteraard kun je handmatig wat minder meters maken in vergelijking met collega's die werken met grote vrachtwagens en vlindermachines. "Per dag haal ik ongeveer 70 à 80 m. Volgens mij kun je met handmatig de kwaliteit beter garanderen, omdat je wat minder meters per dag maakt. Als je meer m2 per dag moet afwerken, dan loop je het risico dat dit ten koste gaat van de kwaliteit." Hoewel hij al heel lang vloeren legt, heeft Scholten altijd zin om aan de slag te gaan. "Ik heb er lol in. Elke keer dat ik naar het eindresultaat kijk, zie ik een vloer die er netjes bij ligt. Van mezelf moet ik minimaal een 8 scoren, maar ik ga het liefste voor een 9 of een 10. Voor mezelf zou ik het werk precies zo afleveren."

Een ander mooi aspect van zijn vak is de vrijheid die hij heeft. "Ook al werk je voor een baas of voor een opdrachtgever, je bent wel zelfstandig. De baas stuurt je naar een woning toe en dan moet je het wél voor elkaar krijgen. Je moet iedere dag een bepaald aantal meters maken."

Kleding

Scholten erkent dat het werk zwaar is. Voor veel van zijn collega's is het een uitdaging om gezond de pensioenleeftijd te halen. Hij schrikt vaak als hij anderen op een bouwplaats ziet werken. En dan niet vanwege hun werk, maar van de manier waarop ze erbij lopen. Voor hen heeft hij nuttig advies.

"Ik ben 64 jaar. De reden dat ik nog steeds actief ben, is volgens mij mede te danken aan de kleding waarin ik werk. Er lopen veel mensen rond met rugklachten. Hoe sommigen aangekleed zijn, is funest voor je lichaam, helemaal als je ouder wordt en werkt als vloerenlegger of stukadoor. Het is belangrijk dat je je rug onder alle omstandigheden goed bedekt houdt. Zorg voor goed ondergoed, een fatsoenlijk hemd en houd je rug altijd bedekt. Is het midden in de winter en loop je te transpireren in de vrieskou? Houd je trui dan toch aan. Ook midden in de zomer moet je zorgen dat je je rug bedekt houdt. Zelf heb ik altijd een Amerikaanse overall met bretels aan. Bovendien heb ik altijd reservekleding bij me. Ik kan niet genoeg benadrukken hoe belangrijk de juiste kleding is. Mijn zoon heeft trouwens ook van zijn pa geleerd hoe hij zich moet kleden." Daarnaast moet je volgens Scholten met aannemers of opdrachtgevers overleggen dat je niet kunt werken in een tochtige woning. En je moet oppassen voor vochtige omstandigheden. "Regel alles goed. Doe je dit niet, dan loop je een groot risico dat het op een bepaald moment zal misgaan, dan krijg je bijvoorbeeld ernstige rugproblemen.

AfbouwVakdag

Als hij daar de tijd voor heeft, is Scholten zeker op de AfbouwVakdag te vinden. "Ik vind het belangrijk om hier aanwezig te zijn. Je ontmoet je collega's, je ziet wat er allemaal te krijgen is, je hoort nieuws van anderen en je kunt elkaar de bal toespelen. Dat kan weer werk opleveren. Of ik kan komen hangt af van de werkdrukte, maar ik hoop dat het mogelijk is."


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=afbouwkrant.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Afbeelding


 

<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=afbouwkrant.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=afbouwkrant.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>