<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=afbouwkrant.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Logo afbouwkrant.nl
Moens Afbouw
Moens Afbouw (Moens)

Thema Arbeidsmarkt en Opleiding: Jongeren stap voor stap opleiden

"Binnen ons bedrijf zien we het liefst nieuwe medewerkers die willen groeien. De ideale leerling toont eigen initiatief en stelt vragen om zoveel mogelijk kennis op te doen en zich verder te ontwikkelen."

Sander Moens, mede-eigenaar van Moens Afbouw, vertelt over de ervaringen die met leerlingen zijn opgedaan. "Drie van hen hebben we de afgelopen jaren intensief begeleid, zoals een buurjongen van mijn vader. Hij kwam langs op het werk en kwam tot de conclusie dat hij het vak van plafond- en wandmonteur wilde leren. Hij heeft destijds via Savantis de opleiding tot plafond- en wandmonteur gevolgd, terwijl hij bij ons werkte."

Op dit moment loopt er een leerling-timmerman rond binnen het bedrijf. Die is via Bouwmensen Zuid-West bij de onderneming gekomen. In het begin was hij terughoudend, maar al snel bleek dat hij van alles wilde leren. "Nu komt hij naar ons toe met zijn vragen. 'Hoe moet je dit doen? Hoe kunnen we dat het beste aanpakken?' Bij ons kan hij een deel van zijn opleiding volgen. Binnenkort haalt hij zijn diploma en daarna wil hij graag voor ons blijven werken."

Begeleiding
"Bij ons leren leerlingen nieuwe vaardigheden door mee te werken met een vakman op de bouwplaats", legt Moens uit. "Dat is niet altijd de officiële leermeester, maar wel iemand met veel ervaring. Eén van de eerste dingen die wij een nieuwe leerling of medewerker leren is het lezen van een tekening. We bekijken samen wat we moeten doen en nemen het proces vervolgens stap voor stap door." Een degelijke basis is belangrijk. Want als dat verkeerd gaat, ontstaan er vrijwel altijd vervolgfouten.

"Een jongere loopt bij ons ongeveer twee jaar mee, voordat hij zelfstandig in staat is om dit vak uit te oefenen, maar dat verschilt per leerling. Toch moeten er soms moeilijke keuzes gemaakt worden. Enige tijd geleden hadden wij een gemotiveerde leerling, maar uiteindelijk viel hij toch af. De reden? Het vak paste niet bij hem."

Interesse
Het is moeilijk om jongeren te interesseren voor het vak van plafond- en wandmonteur. Het promoten van de binnenafbouw zou volgens Moens zo vroeg mogelijk moeten beginnen, al op de middelbare school.

Ook zou je andere opleidingen moeten vragen om jongens door te sturen als ze bij hen afvallen. "Via andere wegen kunnen we jongeren ook voor ons vak interesseren. Laat ik mezelf als voorbeeld nemen. Ik volgde vroeger een timmeropleiding, maar kwam er achter dat ik plafonds veel leuker vind. Vandaar mijn carrièreswitch."


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=afbouwkrant.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Afbeelding


 

<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=afbouwkrant.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=afbouwkrant.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>