<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=afbouwkrant.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Logo afbouwkrant.nl
NOA

Thema Arbeidsmarkt en Opleiding:Creëer duurzame werkplekken voor leerlingen

Het opleiden van nieuwe leerlingen voor de afbouwbranche is één van de taken van NOA Opleidingsbedrijf Afbouw. "De stukadoors slagen er het beste in om nieuwe leerlingen aan te trekken. Ook de natuursteensector biedt een opleiding aan."

Toine Visker, Vicevoorzitter van de federatie van NOA Opleidingsbedrijven Afbouw en manager van NOA Opleidingsbedrijf Afbouw Zuidwest-Nederland, vertelt over de stand van zaken. "Enerzijds heb je bedrijven die schreeuwen om handen. Anderzijds probeer je om leerlingen enthousiast te maken. Zij zijn vaak wel bekend met de bouw, maar weten weinig over de mogelijkheden binnen de afbouw."

NOA Opleidingsbedrijf Afbouw (voorheen Stuc Werk en Leren) heeft momenteel op zes van de negen opleidingslocaties in Nederland een samenwerking met het lokale ROC en streeft naar een landelijke dekking. Daarnaast is er een samenwerking met twee praktijkopleidingslocaties voor stukadoors. Het gaat om jongeren, maar ook om zij-instromers. In totaal volgen circa 350 reguliere leerlingen een opleiding, waarvan 325 het vak van stukadoor willen leren. De opleiding tot natuursteenspecialist in Nieuwegein heeft 25 leerlingen.

Het werven van leerlingen doen we op allerlei manieren", vertelt Visker. "Zo geven onze ambassadeurs gastlessen op vmbo-scholen. Dit doen ze ook op onze vakcentra, waar leerlingen van middelbare scholen in de praktijkruimte kunnen ontdekken welk afbouwberoep bij hen past. Ook staan we vaak op beurzen en informatiebijeenkomsten in het land."

Leertraject

Jongeren zitten in een bbl-leertraject. Ze werken vier dagen bij een leerbedrijf en gaan één dag per week naar school. Het overgrote deel van de leerling-stukadoors behaalt een diploma: circa 90%. "Veel leerlingen slagen, omdat ze gericht voor deze studie hebben gekozen en daardoor gemotiveerd de opleiding volgen. Ook hanteert het NOA Opleidingsbedrijf Afbouw een diagnostische periode van twee weken, waarna we de leerling in overleg met het ROC een advies geven over zijn of haar slagingskansen."

NOA Opleidingsbedrijf Afbouw weet dat leerlingen de theoretische vakken lastig vinden. "De overheid wil echter dat iemand zich staande kan houden in deze maatschappij, als ze later voor een ander beroep kiezen. Dan hebben ze die verplichte, algemene avo-vaardigheden hard nodig."

Visker constateert dat het ministerie van OCW steeds meer waarde hecht aan theoretische kennis. Daardoor houden ROC's minder ruimte over voor praktijklessen. "Dat vinden wij jammer, want de verhouding raakt een beetje zoek. Wij denken na over methoden om de theoretische kennis te verwerken in praktische lessen, zodat leerlingen het geleerde direct kunnen toepassen. Bijvoorbeeld door hen te laten berekenen wat ze kunnen doen met één zak materiaal."

Duurzame werkplek

Leerling-stukadoors zijn er. Wat kunnen andere afbouwbedrijven hiervan leren? "Ondernemers moeten zich bewust zijn van hun eigen verantwoordelijkheid. Ga actief aan de slag. Creëer duurzame werkplekken voor een leerling en zorg voor een goede leermeester."

Gelukkig is er subsidie beschikbaar. "Als je zelf een leerling op leidt, kun je in aanmerking komen voor een financiële bijdrage, die kan oplopen tot ongeveer € 2.400 per jaar. Huur je een leerling in via het opleidingsbedrijf, dan gaat de subsidie naar het opleidingsbedrijf. De bijdrage wordt onder meer gebruikt om de tarieven te verlagen, dus als onderneming profiteer je daar indirect van."

Toekomst

Voor de terrazzo- en vloerenbedrijven en de plafond- en wandmontagebedrijven bestaat momenteel geen opleiding meer. Visker: "We zijn momenteel aan het onderzoeken of het mogelijk is om ook de opleiding tot plafond- en wandmonteur weer nieuw leven in te blazen, dus hou onze site in de gaten."

Info:

NOA Opleidingsbedrijf Afbouw

Tel. 088 - 080 88 18

www.noaopleidingsbedrijfafbouw.nl


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=afbouwkrant.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Afbeelding


 

<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=afbouwkrant.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=afbouwkrant.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>