<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=afbouwkrant.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Logo afbouwkrant.nl
Francien Nordkamp

Prachtige afwerking met beton ciré

"Op stukadoorsgebied doe ik zo'n beetje alles: spackspuiten, traditioneel raapwerk, gipsspuiten, maar ook speciale werkzaamheden, zoals badkamers met beton ciré of airless spuiten."

Arjen Nordkamp is de eigenaar van eenmansbedrijf De Stukadoor Arjen Nordkamp. Hij heeft ruim twintig jaar ervaring in het vak en heeft vaak gewerkt voor particulieren en bedrijven. Sinds 2005 werkt hij als zelfstandige, vaak in samenwerking met andere collega's.

"Opdrachtgevers uit de particuliere sector schakelen ons in de meeste gevallen in voor het stukadoren van wanden met gips. Eén van onze sterkste punten is het 'sausklaar'afwerken van wanden en plafonds. Daarna kan de schilder zijn werk doen. In de particuliere sector willen de meeste mensen dat hun wanden glad worden gestuct. Spackwerk komt tegenwoordig wat minder vaak voor. Dat zie je nog het meeste als het gaat om nieuwbouw, vooral bij seriebouw. Daarnaast egaliseert Nordkamp regelmatig een scheve, ruwe ondergrond. "Het traditionele raapwerk op cementbasis doen we vaak in badkamers."

Mooi
Werken met beton ciré vindt Nordkamp één van de leukste dingen om te doen. Dit materiaal wordt toegepast voor bijvoorbeeld vloeren in woonkamers en badkamers. "Het is me opgevallen dat hier vooral in West-Nederland en in het buitenland vraag naar is. De rest van Nederland blijft een beetje achter. Het is relatief gezien misschien een iets duurdere afwerking. Qua prijs kun je dit het beste vergelijken met een afwerking met tegels."

Beton ciré vindt Nordkamp een bijzonder mooie afwerking. "Het is iets compleet anders in vergelijking met tegels. Als je beton ciré toepast, krijg je een naadloze afwerking. Je hebt dan niet meer te maken met vieze voegen. Je kunt de badkamer er van begin tot eind strak mee opbouwen en afwerken."

Het interessante aan stukadoren vindt hij dat het gaat om zichtwerk. "Mensen zien wat je maakt, we willen altijd een prima stukje werk afleveren. Als je werkdag erop zit, kunnen mensen zien dat we langs zijn geweest en wat we precies hebben gedaan. Je maakt iets mooier.

Nordkamp is enthousiast over zijn vak. Daarom vindt hij het bijzonder jammer dat er onder jongeren steeds minder animo is voor het vak van stukadoor. "Het aantal leerlingen dat een opleiding tot stukadoor volgt, is de afgelopen jaren gedaald. Ik denk dat de meesten dit een te zwaar, fysiek beroep vinden. Maar het is juist een prachtig vak om uit te oefenen. Je moet er trouwens wel gevoel voor hebben in je vingers. Is dat er niet, dan zul je het in dit vak niet redden. Je moet er aardigheid in hebben om dit soort werk te willen doen."

Afwisseling
In dit vak voel ik me helemaal thuis. Maar dat was niet vanzelfsprekend. "Ik heb een opleiding tot banketbakker gevolgd, maar daar ontstonden op een bepaald moment problemen mee. Mijn vader was stukadoor en werkte op dat moment in Duitsland. Ik heb hem opgebeld en gevraagd of ik mee kon naar de bouwplaats. Een week later stond ik al op de bouw. Op deze wijze ben ik er in gerold en tot op vandaag heb ik daar nooit spijt van gehad. Je gaat met je collega's mee en komt overal. Nooit sta je tussen dezelfde muren, je bent altijd weer ergens anders aan het werk. Dat is het bijzondere aan dit vak. Hoewel, als het in de winter erg koud is, dan is stucen natuurlijk iets minder leuk om te doen. Maar ieder vak heeft zijn voors en tegens!"

Als NOA-lid is Nordkamp zeker aanwezig op de AfbouwVakdag. "Iedere jaardag bezoek ik, onder meer om nieuwe of bestaande connecties aan te halen. Je ontmoet relaties, praat met elkaar en je loopt een paar rondjes. Ik ben benieuwd of er nieuwe machines en producten aanwezig zijn, die zijn altijd interessant."


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=afbouwkrant.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Afbeelding


 

<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=afbouwkrant.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=afbouwkrant.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>